Groene tuinen? Graag niet overal.

Door Leon Hombergen op 27 november 2017

Groene tuinen zijn een goed idee, maar graag niet overal, vindt de PvdA Hoogheemraadschap Delfland.

Het Hoogheemraadschap van Delfland stimuleert inwoners die hun tuin onttegelen, zodat regenwater in de aarde wegstroomt en niet alles in het riool aankomt. De PvdA waarschuwt dat je dit beter niet in álle wijken kunt stimuleren.

Het is een bekend probleem: bij harde regenval komt in één keer heel veel water in het riool. Riolen kunnen dit soms niet aan. Dit kan leiden tot overstorten. Rioolwater komt dan in oppervlaktewater terecht. Delfland wil hier vanaf. En gezien de verwachting dat extreme regenbuien vaker voor zullen gaan komen, neemt Delfland maatregelen. Dus stimuleert het inwoners, maar ook scholen, om waterdoorlatende verharding aan te leggen, tuinen te ontharden en ‘blauwgroene schoolpleinen’ aan te leggen.

Een goed en sympathiek idee, vindt ook de PvdA in Delfland. “Maar de ene wijk is de andere niet”, zegt fractievoorzitter Leon Hombergen, die Delfland hierover schriftelijke vragen stelde. “In onze regio zijn meerdere laaggelegen wijken die al problemen met hoog grondwater hebben. Zoals het Westerkwartier. Bewoners kampen hier met optrekkend vocht en natte kelders. En vanwege de afbouw van het oppompen van grondwater bij DSM is ook de situatie in Delft Noord kritisch. We moeten opletten dat we nu niet het ene probleem proberen op te lossen en een andere in de hand werken. Maatregelen om meer grondwater in de grond te laten doorsijpelen maakt het er in deze wijken niet beter op.”

De PvdA pleit ervoor dat wordt uitgezocht waar je wel en waar je beter geen maatregelen kunt nemen. “de huidige regeling van delflans maakt dat onderscheid niet.” Is het niet zo dat enkele huishoudens die eventueel gebruikmaken van de regelingen van Delfland weinig invloed hebben op de grondwaterstand? Hombergen zet dat anders. “Er zijn bijvoorbeeld ook regelingen voor scholen. Als alle regen die op een schoolplein valt in de grond wegzakt, in plaats van richting het riool gaat, dan tikt dat aardig aan. En als je daar al problemen hebt met het water in je kelder, dan zal dit het alleen maar erger maken. En er zijn meer gebieden dan het Westerkwartier, Delft Noord en Leidschenveen waar dergelijke problematiek is. Daar moeten we heel voorzichtig mee omgaan.”

Bron: https://www.delftopzondag.nl/nieuws/algemeen/85958/groene-tuinen-een-goed-idee-maar-graag-niet-overal-vindt-de-pvda-
De auteur van dit artikel is journalist Jesper Neeleman van de krant ‘Delft op zondag’.

Leon Hombergen

Leon Hombergen

Ik stem op 20 maart op de PvdA omdat ik er zeker van wil zijn dat iedereen een faire kans krijgt om mee te doen, niemand tussen wal en schip raakt, en we met ons allen kunnen genieten van het goede in ons land. Onze samenleving is niet alleen een handelsplaats! Ik zet mij in

Meer over Leon Hombergen