Geen woorden maar daden

Door Rosalie Bedijn op 28 september 2020

Vorige jaar sloten Rotterdam en dertien omliggende gemeenten het ‘Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam’. Sindsdien zien we dat er mondjesmaat uitvoering wordt gegeven aan het akkoord en dat is onacceptabel. De PvdA Zuid-Holland is dan ook blij dat de provincie ingrijpt als de plannen van de gemeenten tekortschieten.

In het Regioakkoord hebben veertien gemeenten van het Samenwerkingsverband Wonen zich samen sterk gemaakt om het aantal woningen in de regio Rotterdam met 54.000 uit te breiden. Daarnaast is er afgesproken om het aantal sociale woningbouw beter te spreiden. Zo is er afgesproken dat de gemeente Rotterdam het aantal sociale woningbouw geleidelijk kan verminderen. Daartegenover staat wel dat de omliggende gemeenten juist meer sociale woningen moeten bouwen, zodat de woningnood in de Rotterdamse regio niet nog veel erger wordt. Nu de nood aan de man is, zien we helaas dat er niet of nauwelijks gehoor wordt gegeven aan de bouwopgave.

Proactieve Aanwijzing

Eén van de gemeenten die nu (enorm) tekort schiet is de gemeente Albrandswaard . Zij zouden namelijk tot 2030 minimaal 840 sociale woningen bijgebouwd moeten hebben. Hoe ze dat willen gaan doen is onduidelijk. Bij een bestemmingsplan dat gemaakt gaat worden voor sportpark De Omloop in Rhoon wordt gedacht aan ongeveer veertig sociale woningen. Zo komt de gemeente bij lange na niet aan de gemaakte afspraken en de PvdA Zuid-Holland is dan ook blij dat Gedeputeerde Anne Koning nu doorpakt. Gedeputeerde Staten heeft een voornemen voor een zogeheten ‘proactieve aanwijzing’ gestuurd om de gemeente de bouwplannen aan te laten passen. De gemeente heeft 6 weken om te reageren op dit voornemen.

Fractievoorzitter Rosalie Bedijn: “In het Regioakkoord zijn hele heldere afspraken gemaakt met veertien gemeenten en 25 woningcorporaties om in 2030 het aantal woningen in de regio Rotterdam met 54.000 uit te breiden. Daarbij is er uitgesproken dat partijen vertrouwen in elkaar hebben en wij hebben allemaal de wil uitgesproken om eruit te komen. Dan kan het niet zo zijn dat een aantal gemeenten dat vertrouwen schaadt. Het is goed dat Anne nu doorpakt en Alblasserwaard dwingt om na te denken hoe zij alsnog kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken. Want vergeet niet het is voor veel mensen echt vijf voor 12. Er is genoeg gesproken, nu is het tijd voor daden.”

Vliegende Brigade

Naast de gemeente Albrandswaard is de provincie ook intensief in gesprek met Barendrecht, Lansingerland en Westvoorne. Daarbij stelt de provincie zich continu constructief op. Zo kunnen de gemeenten gebruik maken van de ‘Vliegende Brigade’ om de binnenstedelijke woningbouwprojecten te versnellen. Wat de PvdA Zuid-Holland betreft moeten gemeenten zo snel mogelijk met plannen komen hoe zij toch kunnen voldoen aan de gemaakte afspraken. Voor nu blijven wij de gesprekken nauwlettend volgen.

Rosalie Bedijn

Rosalie Bedijn

‘Ik wil jongeren een stem geven’  Het provinciale politieke bedrijf is nog te veel het domein van grijze mannen. Jongeren zijn er maar weinig te vinden. Terwijl beslissingen die genomen worden vaak over hún levens gaan. Dat moet veranderen, vindt Rosalie Bedijn. Als jong PvdA-statenlid geeft zij het goede voorbeeld.    Minder zekerheid  “‘Als je

Meer over Rosalie Bedijn