21 mei: Europese Natura2000-dag

21 mei 2021

Vandaag, 21 mei, is het de dag voor de Natuur: de Europese Commissie, het Europese Parlement, het Maltese voorzitterschap en het Comité van de Regio’s hebben 21 mei uitgeroepen als de Europese dag voor Natura2000, om meer bekendheid en betrokkenheid bij de regelgeving te creëren en het belang van natuurbescherming te benadrukken.

De Natura2000 is een netwerk van 27.000 beschermde natuurgebieden, waarvan er 161 in Nederland zijn. In de provincie Zuid-Holland kunnen we genieten van 21 van deze natuurschoonheden, zoals de Biesbosch, het duingebied en het stroomgebied van de grote rivieren.

Maar ook kleinere gebieden, zoals ‘De Wilck’, tussen Zoeterwoude en Hazerswoude. Je mag er niet in, maar vanaf de rand kun je nu genieten van de grutto’s, tureluurs, leeuweriken, scholeksters en veel meer. Ga er eens kijken!

In deze gebieden is de Habitatrichtlijn van kracht, waarbij het natuurlijke gebied in stand moet worden gehouden. Er is ook de Vogelrichtlijn, die voorschrijft dat de aanwezigheid van bepaalde vogelsoorten moet worden veiliggesteld. Deze richtlijnen bestaan  nu vijfentwintig jaar en dat is reden voor een feestje! Het is ook een mooie gelegenheid om vooruit te kijken, want het moet én kan altijd nog beter.

Meer werk maken van natuurbeheer en meer aaneengesloten natuurgebieden. Dat is waar we als PvdA ZH hard aan werken. Ondersteun ook de bescherming van onze natuur, laat je horen en gebruik  #Natura2000 of #Natura2000Day en #PvdAZH; doe mee!

Meer informatie over de Zuid-Hollandse Natura2000-gebieden vind je hier: https://www.natura2000.nl/gebieden/zuid-holland

Meer informatie over de Natura2000-dag: https://vng.nl/nieuws/21-mei-uitgeroepen-tot-europese-natura2000-dag

Foto: De Wilck (Willem Minderhout)