De provincie Zuid-Holland is er voor iedereen

14 april 2020

Momenteel wordt het provinciehuis verbouwd en dit kan voor mindervaliden een probleem opleveren. De provincie Zuid-Holland is er voor iedereen! Dat betekent onder andere dat mensen die mindervalide zijn ook op een goeie manier het provinciehuis moeten kunnen betreden. Dit is nu onvoldoende het geval. Daarom roep ik de provincie op om zorg te dragen voor de toegankelijkheid van het provinciehuis, zodat mindervaliden zich welkom voelen op het provinciehuis na de coronacrisis.   

Voor mensen die slecht ter been zijn vormen tourniquets en betonblokken een obstakel. Mindervaliden dienen op een veilige en makkelijke manier het provinciehuis te kunnen betreden en zich ook binnen het gebouw goed te kunnen bewegen ten tijde van verbouwing en zeker ook in het gerenoveerde gebouw. De provincie moet de aanpassingen van het provinciehuis voor mindervaliden sneller doorvoeren.

Ik wijs de provincie ook op het VN-verdrag handicap. Het VN-verdrag heeft als doel: het bevorderen beschermen en waarborgen van de mensenrechten van personen met een beperking. Grondbeginselen in het verdrag zijn toegankelijkheid en volledige participatie. Het is belangrijk dat de overheid, in dit geval de provincie, bij het maken van beleid rekening houdt met deze grondbeginselen. Daarnaast wijs ik op het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid (NLKT). Het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid biedt de provincie de handvatten om haar gebouwen stapsgewijs en binnen de mogelijkheden toegankelijk te maken voor iedereen.

De PvdA staat voor een open en inclusieve samenleving, waarin iedereen zich kan laten horen en mee kan doen. Daarom vind ik het belangrijk dat er goed wordt nagedacht over de toegankelijkheid van het provinciehuis. Nu in de periode van de renovatie en in het vernieuwde gebouw.

Waar ben je naar op zoek?