Statenlid in tijden van Corona

1 april 2020

De premier heeft gisteren besloten om alle maatregelen die nu gelden tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen tot en met dinsdag 28 april. Voor onze Statenleden betekent het dat ze zoveel mogelijk thuis moeten werken. We gaan in deze rubriek in gesprek met Rosalie Bedijn om na te gaan hoe zij haar leven en Statenlidmaatschap vormgeeft.

Het kabinet heeft gisteren besloten de maatregelen te verlengen tot 28 april. Is dit een verstandig besluit?

Dit lijkt mij een verstandig besluit. We moeten ervoor zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk ziek worden en we moeten goed op onszelf passen. Hoe vervelend het ook is, het is niet anders. Luister vooral naar de maatregelen van het kabinet, want die zijn er niet voor niets. Ik vind het zelf ook lastig – je beseft toch eigenlijk hoeveel je onderneemt buiten de deur- maar nu doe je dat allemaal niet. Ik mis het soms dat ik mijn familieleden niet kan bezoeken, zoals mijn opa van 85.

Wat een bewogen jaar moet het wel niet voor jou zijn. Eerst ben je vanwege het tragische nieuws van Leo tijdelijk benoemd tot fractievoorzitter en en nu is er de coronacrisis. Hoe ga jij hiermee om en hoe zorg je ervoor dat jouw werk als Statenlid en dat van jouw fractie niet stil komt te liggen?

Vanwege de hectiek van de afgelopen tijd had ik geen tijd om over na te denken, maar nu ik er zo op terug kijk heb ik inderdaad een bewogen jaar achter de rug. Het is best rot en verdrietig dat een fractielid ziek wordt en niet meer terug gaat komen. Wel merk ik dat we als fractie nader tot elkaar zijn gekomen De coronacrisis geeft het een extra dimensie. Ik ben momenteel 7 maanden Statenlid en ik denk niet dat er veel Statenleden zijn die op z’n korte termijn zoveel hebben meegemaakt in deze functie.

Wat betreft ons werk als Statenleden zie je toch hoe snel iedereen digitaal weet te schakelen. Via Teams vergaderen we en als provincie proberen we te kijken wat wij kunnen doen. Daarnaast kunnen wij als PvdA Z-H het afgelopen jaar evalueren en alvast nadenken over wat wij de komende jaren nog willen bereiken. Uiteraard denken we ook alvast na over de effecten van de coronacrisis voor de provincie. Daar is het college en de ambtelijke organisatie hard mee bezig. Gelukkig komt er een noodwet aan om het voor ons mogelijk te maken om digitaal besluiten te kunnen maken als Provinciale Staten.

Zou je eens aan onze lezers willen beschrijven hoe jouw dag eruitziet?

Ik heb enorm veel respect voor de leraren, verplegers en schoonmakers die nu keihard moeten werken. Voor hun blijf ik zoveel mogelijk binnen.

De eerste week in quarantaine was lastig. Ik hou namelijk van routine en ik probeer dat erin te houden. Ik probeer door de weeks op tijd wakker te worden en doe yoga voor de tv. Aanbevolen wordt om je wel gewoon aan te kleden, maar soms werk ik overdag ook in mijn pyjama. Als Statenlid ben je vaak op weg, maar nu ben ik alleen maar thuis. Dat is wel even wennen. ik merk dat, vooral in mijn omgeving, mensen naar elkaar omkijken en dat je tijd hebt voor elkaar. Ik probeer ook te helpen waar ik kan. Mijn buurvrouw kan bijvoorbeeld zelf nu niet de boodschappen doen. Daarom doe ik de boodschappen voor haar, zo help je elkaar.

Eén van de thema’s waar jij je persoonlijk mee bezighoudt als woordvoerster, is de woningbouw. Maak jij je zorgen dat het woningtekort alleen zal toenemen in tijden van crisis of denk je dat het mee zal vallen?

Het is lastig om dat te voorspellen. Ik maak mij voornamelijk zorgen om mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning of mensen die zich niet veilig thuis voelen. Vooral voor de vrouwen en kinderen die nu te maken hebben met huiselijk geweld. Het gaat namelijk niet alleen om een dak boven je hoofd, maar ook of jij je veilig thuis voelt. Kinderen die zich niet veilig voelen zouden de kindertelefoon kunnen bellen of het aan een meester of juf kunnen vertellen. Dat is heel erg belangrijk. Als je volwassen bent zou je veilig thuis kunnen benaderen.

Wat sommige lezers (mogelijk) niet weten is dat je twee katjes hebt (Monte, Kiwi) Zijn zij eigenlijk blij dat hun baasjes dagelijks thuiszitten of maakt het hen niet zoveel uit?

De eerste drie dagen vonden ze het leuk dat wij thuis zaten, maar soms geven ze mij zo’n blik van: “het is mijn huis en ik wil lekker rust”. Wel moet ik zeggen dat het fijn is om huisdieren te hebben, want het is toch fijn dat ze je tegen je aankomen kroelen en je weer weten op te vrolijken. Ze krijgen ook erg veel aandacht en ze kunnen vaak op het balkon, waar ze erg blij mee zijn.

© Foto: Monte en Kiwi

Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?

Ik snap dat sommige mensen zich alleen of angstig voelen. Ik merk dat veel afdelingen leden hebben gebeld en een oproep hebben gedaan om zoveel mogelijk mensen te ondersteunen. Mocht je met dit soort gevoelens rondlopen, wacht er niet te lang mee en benader ons of iemand anders waar je je verhaal kwijt kan.

Heb jij hulp nodig?

  1. Meld Misdaad Anoniem: Anoniem een melding maken van huiselijk geweld? Bel 0800-7000 of meld misdaad anoniem via internet.
  2. De Kindertelefoon: 0800-0432 (gratis) of praat via de chat met een hulpverlener.
  3. Vooreenveiligthuis.nl: 0800-2000.
  4. De politie: 0900-8844.

Waar ben je naar op zoek?