Actieplan voor biologische boeren

4 november 2022

Provincie Zuid Holland bungelt onderaan als het gaat om het aandeel biologische agrarische bedrijven en landbouw. Statenlid Evelyn Hijink pleit voor een actieplan om biologische boeren te steunen en meer biologische producten lokaal en betaalbaar aan te bieden.

Hijink: ‘Aandeel biologische boeren moet fors omhoog in de provincie Zuid-Holland!’

“Fors meer ambitie, als het gaat om biologische landbouw. Nederland bungelt bijna onderaan de lijstjes aandeel biologische boeren in Europa. De provincie Zuid Holland bevindt zich in de onderste regionen van alle provincies. “Een doel stellen en een route hoe daar te komen kan helpen. Zoals 10 % biologische landbouw in 2030”, volgens Hijink.

En nu?

Komende maand zijn de laatste begrotingen van deze periode  in de provincie ZH. “De omschakeling naar biologische, natuur inclusieve, kleinschalige landbouw wordt overal in de stukken benoemd maar een actieplan voor opschaling ontbreekt. Het ondersteunen van boeren die willen omschakelen, verdienmodellen helpen ontwikkelen en het bevorderen van lokale korte ketens (lokaal voedsel lokaal aanbieden) zoals in de programma’s ‘korte ketens’, ‘Voedselfamilies’ en de ‘Groene Cirkels’, is en blijft op deze manier een niche. Een marginaal onderdeel van onze landbouw met een aandeel dat niet eens in een percentage is uit te drukken. Ik zie dat de komende periode met deze inzet niet veranderen. En dat vind ik heel zorgelijk. We benoemen het wel en weten dat de biologische landbouw de oplossing is van zo’n beetje alle problemen die we hebben in de landbouw; kijk naar stikstof, water-,bodem en luchtkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn. “

“Zolang er geen verdienmodel is, zal een serieuze opschaling niet van de grond komen. Belangrijk hierin is dat de lokale biologische producten betaalbaar zijn voor iedereen en kunnen concurreren met de supermarkten. Met gerichte inzet van Europese landbouw subsidies die medio 2023 ingaan moet de inzet zijn: het financieel rendabel krijgen van biologische landbouw en korte ketens. Een gericht actieplan en een doelstelling kunnen daarbij helpen.”

Hijink op bezoek bij Pieter de Vogel; biologische tuinder voor de regio Rotterdam. Pieter bezorgt betaalbare biologische groenten in de regio. Voor vragen of bestellingen kan je mailen naar [email protected]

Michaël Wilde van Bionext (voorzitter van de koepel biologische producenten), samen met biologische boeren Mart-Jan en Willy de Jonge. Statenlid Evelyn Hijink ondersteunt het actieplan biologische boeren; “Het verdienmodel voor biologische boeren laat nog steeds te wensen over terwijl we ze zo hard nodig hebben.”

Waar ben je naar op zoek?